Biomechanica Hungarica, Évf. 4, Szám 1

A scaphocephalia korai sebészi kezelése

Novák László, Fekete Gábor, Nagy Andrea, Gyorsok Zsuzsa, Markia Balázs, Bognár László

Absztrakt


Célkitűzés: A scaphocephalia korai kezelése során szerzett tapasztalatainkat ismertetjük műtéti technikánk bemutatásával.

Betegek és módszerek: Száznyolcvan scaphocephaliás gyermek adatait dolgoztuk fel. Hat hónapos kor alatt teljes rekonstrukciót végeztünk egy ülésben. Ez biparietalis cranitomiát, occipitalis decompressziót és az antero-posterior átmérő megrövidítését foglalta magában. Az egy évesnél idősebb gyermekeknél biparietalis decompressziót és az individualis anatómiai helyzettől függően occipitalis és/vagy frontalis bemetszéseket végeztünk.

Eredmények: A hat hónapos kor alatt végzett műtétek után megfelelő kozmetikai eredményt és normális kognitív fejlődést tapasztaltunk. Lényeges sebészi morbiditást nem észletünk. Reossifikációt mindössze két esetben jelentkezett az egy éves kor alatti csoportban. Következtetések: A scaphocephalia egy éves kor alatti egy ülésben végzett rekonstrukciója hatékony és biztonságos megoldás. Tapasztalataink szerint a műtét ideális időpontja 4-6 közti életkorra tehető ha a gyermek elérte a hat kilogrammos testsúlyt.

 

DOI: 10.17489/biohun/2011/1/04


Megtekintések száma: 6567

Teljes szöveg: PDF