Biomechanica Hungarica, Évf. 16, Szám 2

Birkózók 3D mozgásvizsgálata

Manó Sándor, Tomin Márton, Kmetty Ákos, Csámer Loránd, Szabó Noé, Csernátony Zoltán, Molnár Szabolcs

Absztrakt


A kutatócsoportunk a Birkózó Világszövetség (United World Wrestling, UWW) felkérésére profi birkózók és különböző szőnyegtípusok bevonásával egy olyan vizsgálatsorozatot végzett, amelynek célja, hogy elemezze, hogy a különféle, tipikus birkózó mozdulatok során milyen hatások érik a birkózókat. A kísérlet első fázisába három birkózó került bevonásra, akik közül egy a dobásokat végezte a másik két birkózón. A méréseket két különböző típusú szőnyegen, egy BTS SMART mozgásvizsgáló rendszer segítségével hajtottuk végre. A mérések során kapott adatokat mozgásanalízisnek vetettük alá és az eredményekből pontos képet kaptunk az egyes testtájaknak a különböző mozdulatok végrehajtása során jellemző kinematikai paramétereiről.

A gyorsulási diagrammok elemzése során a legnagyobb gyorsulási értékeket a válldobás és a malom során mértük, a legnagyobb gyorsulások az alsó testfelet érték. A fejen átfordulás során mértük a fej legnagyobb gyorsulását. A szőnyegeket összehasonlítva arra jutottunk, hogy néhány esetben az egyrétegű szőnyeg a jobb, néhány esetben az ötrétegű. Kimutattuk, hogy a két szőnyeg között nincs szignifikáns különbség a gyorsulás tekintetében.

A sebesség diagramok elemzése során a legnagyobb sebességet a bukfenc és a páros láb során mértük. A legnagyobb becsapódási sebesség értékeket itt is az alsótesten rögzítettük, a tibiánál és a bokánál. A becsapódási sebesség esetében sem mutatott a két szőnyeg szignifikáns eltérést.



DOI: 10.17489/biohun/2023/2/595

Megtekintések száma: 140

Teljes szöveg: PDF