Biomechanica Hungarica, Évf. 11, Szám 2

Orális implantátumok primer stabilitása

Kovács Kristóf, Pammer Dávid

Absztrakt


A fogászati implantátumok stabilitás vizsgálata egyre nagyobb jelentőséggel bír mind a klinikumban, mind pedig az implantátum fejlesztők körében. Az implantátumok primer stabilitásának meghatározására számos módszer van, amelyeknek nagy többsége csak laboratóriumi körülmények között alkalmazható. Elenyésző azoknak a módszereknek a száma, amelyet folyamatosan, monitorozva a pácienst, alkalmazni lehet anélkül, hogy az osszeointegrációt roncsolná.

A kutatásunk során az implantátumok primer stabilitásának meghatározása végeselemes analízissel történt. A numerikus szimuláció során, a statikus terhelés által létrehozott pontos elmozdulás mező feldolgozásával elemeztük a mikro-elmozdulásokat különböző típusú csontmodellekben. A biomechanikai jellemző (mikro-mobilitás) ISQ mérőszámra való konvertálásához egy kalibrációs görbét vettünk fel, kísérlet útján, labor környezetben. A kalibrációs görbéhez 10 ismert típusú szabványos csontblokkba beültetett implantátumok mikro-elmozdulását szakítógép segítségével mértük, és ezzel párhuzamosan Osstell stabilitás mérő készülékkel az ISQ értéket is párosítottunk az eredményekhez.

A kalibrációs görbe lehetővé tette a számítógépes szimuláció által kapott biomechanikai jellemzők átalakítását.

A szimulációs eredményeket laboratóriumi kísérletekkel is igazoltuk, amelyek során szabványos csontmodellező anyagba, fúrási protokoll szerint beültetett valós implantátumokon mértünk és elemeztünk mikro-elmozdulást és ISQ stabilitást.

A kutatás eredményeként megállapítottok, hogy a mikro-elmozdulás és az ISQ közötti korreláció a különböző sűrűségű csontállomány függvényében egy kalibrációs görbével leírható, amely szükséges a numerikus szimulációs eredmények ISQ szerinti értelmezéséhez.


Megtekintések száma: 1219

Teljes szöveg: PDF